J Tuokkolan kotisivu
Jarkko Tuokkola  |  Oulu, Finland
Contact Info | Edit
•  Email
Our Blog
Older
Newer
Blog
Post+
Search
  
Filter By

Suomen sanojen alkuperähistoriaa.
WEDNESDAY, DECEMBER 25, 2019
Posted by: J Tuokkolan kotisivu | more..
60+ views | 40+ clicks
-Kello: Sana on aluksi tarkoittanut karjankelloa tai muuta kilisevää tai soivaa kelloa. Kun aikaa näyttävät, koneistolla varustetut kellot alkoivat tulla tunnetuiksi 1500-luvulta lähtien, saatettiin näistä selvyyden vuoksi käyttää nimitystä tuntikello tai tiimakello.
-Selittää tulee samasta juuresta kuin selkeä (eli tehdä selkeäksi).
-Näyttää juontaa n&au ml;hd ä ;-mer kityk sest& auml; .Teat terit ermin ä ; (näytellä, näytelmä) sen on ottanut käyttöön Pietari Hannikainen vuonna 1845.
-Koraali= kirkkolaulu.Tulee merkityksestä kuoro ja varhemmin "tanssijoiden ja/tai laulajien ryhmä".
-Koraani: juontaa sanasta lukea ääneen, resitoida.
-Sähkö: Samuel Roosin vuonna 1845 sepittämä ja käyttöön ottama uudissana sähkö perustuu verbeihin sähähtää ja säkenöidä. Roos perusteli uudissanaansa sillä, että "elektrisiteetti” saa aineet ja kappaleet niitä hangattaessa sähähtämällä säkenöimään. Kilpaileva sanaehdotus oli Elias Lönnrotin esittämä liekki-sanasta johdettu lieke (👀), joka kuitenkin jäi tappiolle 1800-luvun kuluessa.
-Kranaatti: alkuaan sana juontuu italiasta, jossa granata merkitsee ruudilla ja hauleilla täytettyä kuulaa. Ammus on saanut nimensä granaattiomenasta, joka on täynnä punaisia siemeniä.Suomen kirjakielessä kranaatti on ensi kertaa mainittu Malmön piiritystä koskevassa asiakirjassa vuonna 1677 (aika aikaisin ehkä..).
-Rauha: alkuperä tuntematon, vaikka ruotsis on ro ja saksas ruhe. Se on ollut kirkollisessa kielessä hyvin tärkeä ja keskeinen sana. Tämä puoltaa ajatusta sanan lainaperäisyydestä.
-Kipeä-sanalla on sukulaisuutta (taas) karjalan ja viron kieliin.Voi tulla sanasta kipakka, kivakka ja siten lopulta merkityksestä kiivas.
-Eläin.Tulee ikivanhasta ja omaperäisestä sanasta elää, jolla sukulaisuutta viron, vatjan, karjalan, vepsän, saamen, ja unkarinkin (el) kieliin.Alkuperä tuntematon.
-Homo ihmistarkoituksessa juontuu maata, maaperää (humus?) tarkoittavasta sanasta.Tällä on haluttu tehdä ero maallisten ihmisten ja taivaallisten jumal-ja henkiolentojen välille.

Web Link:  CLICK TO FOLLOW EXTERNAL LINK

post new | clone this | rss feed | blog top »
Our Blog
Older
Newer
Top